Ett färdiginrett rum är en fröjd att vistas i. Ditt hårda arbete är slutfört och du kan beundra det varje gång du stiger in i rummet. Men sedan går det några år och inredning börjar se lite tråkig ut, du har blivit van vid alla detaljer och vissa delar kanske börjar visa tecken på slitage. Din smak kan också ha förändras. Det börjar klia i fingrarna att förnya och göra om, något du kan göra utan att behöva renovera om hela rummet. 

Tyger

Något så enkelt som att byta gardiner kan ge ett helt nytt intryck. Vill du gå ett steg längre kan du köpa på metervara och sy nya kuddfodral eller till och med sy ett överdrag till köksstolarna eller soffan. Du kan leka med kontraster och använda tyger som passar din nya smak. Olika inredningsstilar gifter sig oftast bra med varandra.

Fondvägg

Istället för att köpa dyra tapeter till ett helt rum kan du skapa en fondvägg. Välj gärna största väggen eller den utan fönster för att få det största intrycket. Fondtapeten behöver inte ha samma färg som resterande väggar, här kan du gladeligen använda en tapet med mycket mönster och lite starkare färger. Eller så skapar du illusionen av att väggen är i ett annat material såsom tapeter som ser ut som betong eller tegelsten.

Skala ned

Ett sätt som inte kräver några pengar är att rensa bland detaljerna. Inredningen kan förändras helt bara genom att plocka undan och hålla detaljerna till ett minimum. Istället för att ha en blomkruka, en ljusstake och några figurer i fönstret, behåller du endast blomman.