Livet går för de flesta sin gilla gång och det kanske inte händer allt för mycket. En del av oss är mer äventyrliga än andra och har svårt om det inte händer något spännande i livet. Många gånger så kanske det räcker att åka utomlands en eller ett par gånger per år. Andra väljer att flytta utomlands och arbeta.

Var väl förberedd

Då vi lever i ett land med ibland ganska stränga vintrar så väljer fler och fler att flytta utomlands. Främst kanske då man blivit pensionär. Men det finns även de som väljer att flytta och arbeta i annat land. Ett populärt val är att välja att flytta till Spanien. Innan ni kan ge er iväg så är det en del förberedelser som är viktiga att tänka på. Bostad räknar vi med att ni redan har ordnat. Om du räknar med att vara i landet mer än 6 månader åt gången så räknas det som att du har din hemvist där och du måste ansöka om ett så kallat Residencia, bedriver du eget företag eller har ett arbete så är det kriterier nog för att du ska få detta.

Sjukvård i Spanien

Då Spanien ingår i EU så har du rätt till sjukvård om du överlämnat intyg från den svenska försäkringskassan. Om du inte är folkbokförd i landet så kan du genom ett Europeiskt sjukförsäkringskort få akutsjukvård. Det är dock viktigt att om du bosätter under längre tid att lösa detta så du får tillgång till nödvändig sjukvård om så skulle behövas. Det finns också privata alternativ som sjukförsäkringar som är giltig i hela världen, dessa kostar förvisso en slant men kan vara värt om ni är mycket ute och reser.