Du som bygger till eller renoverar hemma har nog redan märkt hur mycket verktyg och material som behövs. Och frågan är ju vad är det mest väsentliga?

Större maskiner

Om du ska göra markarbeten räcker det inte med spade och skottkärra. Då kommer ryggskottet som ett brev på posten. Här krävs det stora maskiner som kan schakta marken effektiv och på kortast möjliga tid. Sådana maskiner köper man så klart inte in som privatperson, inte ens en del företag gör det. Istället hyr man maskinerna av ett annat företag tills jobbet är färdigt.

Mindre maskiner

Tänk att inte köpa det allra billigaste. Jula och Rusta kan locka med sina fina priser men förväntar du dig att maskinen ska hålla genom en hel renovering blir du nog besviken. Skaffa verktygen från kända märken och se vilka recensioner de har fått. Så fort du ska investera mer än 1500 kronor i ett verktyg är det bäst att göra lite efterforskningar. Du behöver också se till att du använder maskinerna rätt, annars spelar det ingen roll om du spenderat 200 eller 2000 kronor, de kommer att slitas ut eller gå sönder snabbare. Läs bruksanvisningarna och om du funderar över något kan du alltid vända dig till ett byggforum för att få hjälp av andra glada amatörrenoverare.

Verktyg

Här gäller samma sak som med mindre maskiner, ska du köpa något som kostar lite mer ska du kolla upp det först. En del verktyg kan du dock komma undan med att köpa till fyndpriser såsom pennor, tumstock, arbetskläder och diverse småsaker. Penslar, färg, sågar och liknande ska du gärna spendera lite mer på. En bra såg gör kapet snyggare och snabbare, alla amatörrenoverare håller nog med om att det är värt en extra hundring.